Hvad kan evolutions-psykologien sige om det gode i mennesket?

Jeg kan anbefale at lytte til Supertanker fra 28.august 2023, hvor Rutger Bregmans bog, Det gode menneske er omdrejningspunkt for dialogen mellem Carsten Ortmann (vært), Kresten Lundsgaard-Leth (filosof og højskolelærer) og Benedicte Madsen (tidligere lektor v. Psykologisk Institut, Aarhus Universitet). Supertanker | Den sødeste overlever | DR LYD

Bregman er historiker og i bogen viser han, hvordan berømte studier og forskningsforsøg er blevet til historier om mennesket som ondt og selvisk af natur. Gennem sin kildekritiske metode og research afdækker Bregman, at der er sket fordrejninger af data og vidnesbyrd. Hans pointe er, at historien om menneskets onde natur er blevet til, fordi den sælger i medierne. Bregman mener i stedet, at mennesket grundlæggende har et intuitivt ønske om at samarbejde og vise tillid – om at være et godt menneske.

Den opfattelse understøttes af Benedicte Madsen, der har en særinteresse i evolutionspsykologien og dyb indsigt i Humanitas-teorien, som er udviklet af Boje Katzenelson (professor emeritus ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet). Humanitas-teorien siger, at mennesket gennem evolutionen – fra stenalder til nutid – har udviklet en række mentale kapaciteter, som grundlæggende er gode, uselviske egenskaber. De er udviklet som resurser gennem overlevelse og til overlevelse.

Min egen interesse for diskussionen af grundlæggende menneskelige kapaciteter er startet i en dialog med Benedicte Madsen. Vi har drøftet de former for mistrivsel, som jeg møder i mit job som konsulent, og vi har set på dem i lyset af Humanitas-teorien.

Det har resulteret i en tese om, at vi, sådan lidt flot sagt, trives, når vi gør det, vi er gode til. Og modsat at vi mistrives, når vi mangler mulighed for at udleve grundlæggende menneskelige kapaciteter som at indgå i uselvisk samarbejde og i tillidsrelationer.

Den tese folder vi ud i en dobbeltartikel, som vi har skrevet til Erhvervspsykologisk Tidsskrift. Artiklen bringer vidnesbyrd om mistrivsel fra mine konsulentopgaver i gymnasieskolen belyst med Humanitas-teorien.

Det er et stort emne, som ikke skal behandles og fremstilles for håndfast. Heldigvis har vi har fået mulighed for at lave et helt temanummer til Erhvervspsykologisk Tidsskrift. Det udkommer til sommer 2024.

I de kommende måneder fortsætter vi med at afprøve tesen ved at invitere til samtaler og interviewe fagfolk i professioner, hvor menneskelige kvaliteter er afgørende for at løse kerneopgaven. Vi spørger om og hvordan tesen har relevans. Dialogen skal blive til materiale i de øvrige artikler i temanummeret af tidsskriftet.

Det bliver spændende!